Lösenordet på din dator och andra internettjänster

Det är vanligt att intrång sker på grund av svaga lösenord eller om dessa lösenord används på flera ställen. Flera stora Svenska internettjänster har blivit utsatta för intrång där någon eller några har kommit över e-postadresser och lösenord. Det är praxis att tjänsterna ska kryptera sina användares lösenord och andra uppgifter och då blir det mycket svårare att återskapa dem. I sällsynta fall finns uppgifterna i klartext och då är det fritt fram för de som vill utnyttja dem.

losenord

Lösenord på olika tjänster, vad ska jag tänka på?

Egentligen är det ganska enkelt, ju längre ditt lösenord är ju svårare blir det för de som vill komma över det. Använd inte uppenbara lösenordskombinationer som:

namn123

pass123

mamma82

Detta är korta och relativt enkla lösenord som en hackare kan knäcka om de vet lite om dig. Det bästa är att lägga in ett lösenord som inte säger något, och som har en kombination av stora och små bokstäver, siffror och specialtecken.

Exempel på lösenord som är bra:

uqyYhe#1!jaioK/7

Detta lösenord är slumpvist genererat och innehåller 16 olika tecken. Att försöka att lista ut ett sådant lösenord är i princip omöjligt.

Använd inte samma lösenord på alla dina tjänster

Har du många olika tjänster på internet som du använder? Har du Facebook, Twitter, Instagram, blogg osv så kan det bli en risk om du använder samma login på alla dessa. Det är vanligt att man har samma e-postadress och använder man samma lösenord också är man riktigt illa ute. Skulle en tjänst bli hackade kommer de att använda dina uppgifter på andra kända platser på internet. Så även om du har ett svårt lösenord är du inte skyddad om tjänsten skulle bli hackad. Du ska ha ett unikt lösenord på varje tjänst du använder.

Lösenordshanterare är ett bra verktyg

Vi kan hålla med om att det blir svårt att hålla reda på alla lösenord om man använder många tjänster, därför finns det lösenordshanterare som lagrar dessa och då behöver du bara hålla reda på ett lösenord till det programmet.

Lastpass och Dashlane är två populära lösenordshanterare som fungerar till både Mac och Windows.

Det fungerar som ett kassaskåp för dina lösenord. Programmen krypteras lokalt på din dator och du har även möjlighet att spara dina uppgifter i ”molnet”. Dessa är väldigt hårt krypterade och enligt företagen bakom dessa lösenordshanterare så går det inte att knäcka dem, inte under vår livstid i alla fall.

Både Lastpass och Dashlane är gratis i standardutförande men vill man få fler funktioner så kostar det ungefär 200 kr per år. Då får man möjlighet att installera lösenordshanteraren på sin mobiltelefon om man alltid vill ha med sig sina lösenord.

Sedan gäller det att skydda sin dator också. Använder man offentliga datorer så ska man alltid logga ut från sina tjänster innan man avslutar. Använd lösenord på den privata datorn och lämnar man den ska man låsa den. Lägg inte känslig information direkt på skrivbordet som obehöriga kan komma åt.

 

Proudly powered by WordPress and Sweet Tech Theme
Privacy Policy