Betala lösensumma till Polisen eller FBI – Ransomware allt vanligare

ransomware

Bild https://blog.malwarebytes.org

Ransomware är något som blir allt vanligare, en trojan som låser din dator och sedan för att låsa upp den så måste man betala en summa till den påstådda mottagaren som är ”Polisen” eller ”FBI”. Naturligtvis står inte dessa instanser bakom hotet, det är kriminella organisationer som härjar på internet som placerar ut trojanerna på diverse hemsidor. Det kan vara så att man lyckas hacka hemsidor och lägger in dessa trojaner eller så lägger man ut egna sidor och lockar till sig besökare. Många blir attackerade när man besöker tvivelaktiga webbplatser på internet med t.ex. erotik eller något annat ”tabubelagt”. Anledningen är chansen att komma undan med ett bedrägeri är betydligt högre om offret inte vågar anmäla det till Polisen, eller fråga om det verkligen stämmer. Alla vågar inte berätta för andra personer att man har besökt dessa sajter.

Olika typer av Ransomware

Den enkla typer av Ransomware är vanliga popup-fönster som låser sig till användarens fönster. Det är mycket svårt att stänga ner dessa fönster. Sidan varnar och säger att ”Polisen” har stoppat dig och du behöver betala in x antal kronor för att fortsätta. Har man fastnat i ett sådant läge så ska man starta upp ”aktivitetshanteraren” i Windows. Tryck på Ctrl+Alt+Delete så får du upp valet att använda aktivitetshanteraren. Avsluta alla program som du använder, det kan räcka att avsluta webbläsaren Internet Explorer, Chrome, Firefox eller nya Microsoft Edge för att rutan ska försvinna. Detta är den snälla varianten av Ransomware som man kan undvika om man har kunskapen om det.

Sedan finns det en elakare variant som är helt omöjlig att komma ifrån om man vill få tillbaka sin dator i samma skick som tidigare. Ransomware med trojaner som installerar program som krypterar din dator kan endast låsas upp genom att betala lösensumman. Det är faktiskt så, din dator blir helt låst och så hårt krypterad så att den inte går att låsa utan den unika nyckel som skurkarna har. Det är riktigt komplicerade program som man använder för att låsa datorerna. Tex CryptoLocker, CoinVault, TeslaCrypt och CryptoWall är de vanligaste som installeras på datorer som har blivit utsatt för RansomWare.

När man har hamnat i denna situation så finns det två saker att göra.

  • 1 Betala lösensumman och få nyckeln som låser upp din dator
  • 2 Radera hårddisken och installera om operativsystemet i din dator

Tyvärr ser det ut så och till och med FBI uppmanar till att betala lösensumman om man vill behålla alla sina filer på sin dator.

Ta backup

Backup på filer som är viktiga är alltid bra, vi tycker att det är ett måste. Man kan inte lika på en kopia som ligger på en plats. Skulle man fastna med Ransomware förlorar man allt på datorn. Men skulle det finnas en backup är det ett ganska enkelt val. Då raderar man bara allt och återställer sin backup. Allt är tillbaka. Med backup och sunt förnuft kommer man lång med i cyberspace.

Proudly powered by WordPress and Sweet Tech Theme
Privacy Policy