Ska man köpa en PC eller en Mac? Vad är bäst gällande säkerheten?

Skämt åsido så pågår det dagliga diskussioner i samhället och på internet om vilken plattform man ska välja. Här går vi igenom lite för och nackdelar om de olika datorerna.

PC med Windows

pcPC är förkortningen till Personal Computer och till svenska översätts det till persondator, vilket också en Mac kan vara men man förknippar det med Windows från Microsoft, för det har alltid varit så.

En PC är egentligen en dator som är hopplockad med delar från olika tillverkare och man kan köra både Windows och Linux på dem (mer om Linux i ett annat avsnitt). En PC har den fördel att man kan byta ut delar i den, man kan uppgradera den med nya delar. Detta gäller en stationär dator. Till speldatorer använder man PC och Windows eftersom det går att anpassa mer, det är möjlig att alltid ha den senaste hårdvaran i dem.

Windows är operativsystem från Microsoft och idag är det Windows 10 (2015) som är den senaste utgåvan. Windows är extra utsatt för attacker för att det är det mest använda operativsystemet i hela världen. Flera myndigheter och privatpersoner använder fortfarande gamla Windowsversioner som Windows XP och Windows 7 som är utdaterade. Därför riktar sig hackare och andra kriminella personer in sig på dessa, därför råkar fler ut för intrång.

Mac från Apple

macMacintosh eller Mac är det som man refererar till om man pratar om en dator från Apple. Deras mest populära datormodell är Macbook, en laptop. Apple är unika eftersom man är med i hela kedjan med sina datorer.

Apple utvecklar hårdvara och operativsystem. Med en PC är hårdvaran och Windows två skilda saker. Apple har hand om hela framtagandet av sin Macbook och andra datormodeller. Fördelen är att allt optimeras, allt ska fungera perfekt. Både hårdvara och mjukvara testas tillsammans, det är något som inte går med en PC och Windows eftersom det är omöjligt att göra så.

Apple var först ut med ett grafiskt operativsystem men Microsoft fick tillslut övertaget med Windows och det har liksom inte släppt, även om Apple är ett otroligt stort varumärke just nu så har man inte kommit ikapp.

Därför är det inte så många kriminella som riktar in sig på Apple och deras operativsystem, det finns inte en så stor användarbas att attackera. Man kan tycka att Apple har säkrare datorer men i själva verket är det skurkarna som har låtit dem vara ifred, inte helt men om man räknar totalt sett.

Sammanfattning

Säkraste datorn? Är det en PC eller Mac?

Ska man vara helt ärlig så är det faktiskt så att Mac är den säkraste datorn. Det finns inte samma virustyper som till Windows. Men, man måste ändå vara uppmärksam mot skadlig programvara som letar sig in i datorn genom ett aktivt val av användaren. D.v.s. man måste ha sunt förnuft när man använder en dator, oavsett märke.

 

Proudly powered by WordPress and Sweet Tech Theme
Privacy Policy