februari 9, 2016

Skydda ditt kontokort på nätet och på andra ställen

Written by

Så kallad skimning har pågått ett bra tag i Sverige men antalet manipulerade kortmaskiner har minskat men risken finns fortfarande där trots att man har blivit bättre på att ta fram maskiner som är säkra.

Den vanligaste varianten av skimning är när någon eller några har manipulerat en uttagsautomat eller någon annan automat som inte är bevakad dygnet runt. Obemannade bensinstationer brukar också vara utsatta för denna typ av kortbedrägeri. Då är bedragarna ute efter att kopiera/skimma den magnetremsan som sitter på bankkortet och lyckas man med det är det möjligt att handla med en kopia av kortet. Vid maskinerna kan det även finnas en kamera eller något som avläser din kod samt kortets CVV-nummer, det nummer som sitter på baksidan av kortet. Chip och pinkod har gjort det mycket svårare för bedragare att få tillgång till kortet men innan det blev standard var skimning mycket vanligt och kortet kunder länsas på några minuter efter att bedragaren hade fått den kod som fanns i magnetremsan.

Remember Card är en av de vanligaste kontokortsaktörerna med kredit i Sverige och de har en bra guide där man förklarar hur man ska skydda sitt kontokort.

Vid uttag på en automat

automat

Misstänker du att uttagsautomaten har blivit utsatt för någonting så använd den inte och kontakta banken direkt. Det brukar stå telefonnummer vid uttagsautomaten, dit ska du ringa

När du ska knappa in din pinkod skydda den så inga obehöriga kan se vad du knappar in. Stå nära uttagsautomaten.

Användning av betalstationer i tex butik

Försök att skydda din pinkod när du knappar in det vid betalning

Ha inte din pinkod uppskriven på ditt kontokort eller på en lapp i plånboken. Försök att aldrig ha en uppskriven pinkod på dig

Använda kort på internet

kort

Ge aldrig ut kortuppgifter via e-post eller telefon

Handla bara på kända internetbutiker

Kontrollera så butiken har en säker uppkoppling med kryptering, det ser du om den inledande adressen till butiken står skriven med https.

Detta är några enkla saker man kan följa för att skydda sitt bankkort, kreditkort eller någon annat kort som används i butiker eller på internet.

Category : Uncategorized

Proudly powered by WordPress and Sweet Tech Theme
Privacy Policy