Surfa säkrare med Antivirus (Windows)

Ett antivirusprogram skyddar din dator mot skadliga filer som kan skickas till din dator, oavsett om du har klickat på något eller bara besöker en webbsida. Den skyddar inte mot intrång på din dator, det förklarar vi under våra artiklar som handlar om brandväggar. Att ha en kombination av dessa är mycket bra för då har man ett gott skydd. Sedan kan man aldrig vara helt och hållet säker.

virus

Vad är ett antivirus?

Ett antivirus är ett program som är installerat på din dator. Det finns olika typer av program men generellt sett fungerar de på två sätt.

  1. Genom att skydda datorn i realtid mot hot som dyker upp. Programmet scannar hela tiden av datorn efter hot och varnar direkt när något dyker upp. Det kan ta lite mer resurser men du kan upptäcka problem i god tid.
  2. Ett antivirus som aktiveras på ditt kommando. Du anger att den ska söka efter skadliga filer och sedan sätta dem i ”karantän”. Detta alternativ finns även på programalternativ 1 där man kan göra grundliga sökningar.

Som vi skrev sätts filerna i karantän där de hålls fast av antiviruset tills du säger att det ska raderas eller släppas. Det kan hända att säkra filer sätts i karantän men då är det bara att leta fram rätt alternativ för att göra den ”säker” igen.

Gratis antivirus

AVG Antivirus är ett populärt gratisprogram till Windows som kan laddas ner från deras hemsida. Det finns dock en variant som kostar pengar som innehåller fler funktioner. AVG har även antivirus till Mac, smartphones och surfplattor. AVG är ett mycket bra alternativ om man vill komma billigt undan.

http://free.avg.com/se-en/homepage

Antivirus som kostar pengar

Det antivirus som kostar, som vi rekommenderar är Norton. Antivirus från Norton kostar från 600 kr per år och då ingår det virus, spionprogram, malware och andra internethot.

Det bästa med deras antiviruserbjudande är att man kan köpa ett paket som kostar 800 kr per år och då kan upp till 5 användare installera deras program på sina datorer. Är man en familj med många enheter så är det en väldigt bra deal. Deras program har fått lite kritik under åren men det har blivit bättre och idag kan vi rekommendera Norton som antivirus till Windows-datorer.

https://se.norton.com/

Håll allt uppdaterat

Som med allt annat så utvecklas även virus och trojaner som härjar på internet. Därför är det viktigt att man håller sina antivirusprogram uppdaterade. Norton t.ex. har en inställning där man kan lägga in automatiska uppdateringar. Det är bara ”set and forget”. Håll allt uppdaterat om du vill fortsätta att ha ett fullgott skydd. Att köra med gamla antivirus kan vara mycket osäkert.

Klicka inte på misstänkta länkar

Till sist ska vi uppmana att aldrig klicka på misstänka länkar som dyker på upp internet eller i mailform. Pinchning genom mail har ökat och då gäller det att vara försiktig. Samt, lämna aldrig ut dina kreditkortsuppgifter via någon länk på en okänd hemsida eller genom mail.

Proudly powered by WordPress and Sweet Tech Theme
Privacy Policy